Wat is padel? De ultieme introductie
Ben je benieuwd wat padel eigenlijk is? Of wil je beginnen met spelen? We vertellen je alles wat je moet weten in dit bericht!
INHOUD
Wat is padel en hoe speel je het?
Hoe je punten te krijgt: 5 eenvoudige stappen
Padeltennis, paddletennis of padel – Ja, Padel heeft veel namen, maar in feite wordt de opkomende sport geen padeltennis of paddletennis genoemd, hoewel het veel overeenkomsten vertoont met Tennis – Het heet eigenlijk gewoon Padel
Peddelen als term voor deze sport is misschien binnengeslopen als een verlengstuk van een andere populaire vrijetijdsbesteding. Namelijk paddleboards, waarop je kunt staan en over het water kunt glijden terwijl je rond peddelt. Voeg tennis toe na peddel en boem, en je hebt paddletennis – of in ieder geval bijna!
De meeste mensen weten echter wat er wordt bedoeld als padeltennis of paddletennis wordt gezegd en geschreven, maar bij PadelXpert gebruiken we de correcte term padel Deze sport combineert het beste van andere racketsporten om een speciaal, leuk, sociaal en dynamisch spel te creëren.
Maar wat is padel eigenlijk? Wil je padel beter leren kennen, of heb je gewoon behoefte aan een opfrissing van de padelregels? Lees dan zeker verder, we leggen je uit wat padeltennis is en welke padelregels gelden!
Wat is padel en hoe speel je het?
Padel is een sport die zowel binnen als buiten kan worden gespeeld en is daarom een sport voor het hele jaar. Het spel speelt zich af in een glazen kooi met aan alle vier de zijden glazen wanden. Op bepaalde plekken aan de lange zijden van de kooi bestaan de zijkanten uit metalen roosters. Hier komen we later op terug!
Je speelt altijd dubbel – dus twee aan elke kant van het net, en je speelt met een speciale padelbal die lijkt op een tennisbal, maar anders stuitert en een lagere druk heeft, wat helpt om de bal een andere stuit te geven. Om deze padelballen te slaan gebruik je een padelracket en, net als bij de naam van de sport zelf, zijn er ook een aantal alledaagse namen voor een padelracket.
Een padelracket wordt ook wel vaak een padeltennisbat of een padelbatje genoemd. Het is ook duidelijk dat padel duidelijke invloeden heeft van zowel tennis als squash, waar je dan ook een padelracket ‘ zou kunnen gebruiken om mee te spelen. Het is echter zo dat je ‘padelracket’ geen snaren heeft en eigenlijk meer lijkt op een uitvergrote tafeltennisbatje.
Als je meer wilt weten over padel rackets en welke je moet kiezen, want er zijn rackets met verschillende balansen, kopvormen en in verschillende materialen, lees dan hier verder waar we je alles vertellen over verschillende padel rackets!
Genoeg over verschillende spellingen zoals padelracket, paddletennis, etc., bij padel gaat het, net als bij andere racketsporten, om het winnen van punten door de bal naar de kant van de tegenstander te slaan. Dus laten we eens kijken hoe je punten kunt krijgen en de wedstrijd kunt winnen, want naast plezier hebben, is dat precies waar het allemaal om draait!
Hoe je punten kunt krijgen: 5 eenvoudige stappen
Padel is een eenvoudig spel om mee te beginnen en is daarom ook erg populair! In princiepe heeft padel net zoals tennis games, sets en opslag waar je om de beurt een game serveert en de punten 0-15-30-40-game zijn.
Als je zes games hebt gewonnen, heb je een set gewonnen. Het verschil is dat een game gespeeld is bij een score van 40-40, en een set moet worden gewonnen met twee extra games (bijvoorbeeld 7-5)
Hier leggen we uit hoe je punten krijgt in 5 simpele stappen:
- Je krijgt punten als het andere team de bal in het net slaat
- Je krijgt punten als de bal twee keer stuitert op de helft van de tegenstander
- Je krijgt punten als de tegenstander twee keer achter elkaar een opslagfout maakt
- Je krijgt punten als het andere team de bal meer dan één keer samen raakt
- Je krijgt punten als het andere team de bal in de achter- of zijmuur slaat zonder dat deze de grond raakt
Zo vindt een duel plaats
Nu weten we hoe je punten kunt winnen in padel. Dus laten we eens kijken hoe een duel plaatsvindt.
- Een speler van een team serveerd
- Het duel begint
- Een van de teams wint punten op een van de manieren beschreven in de bovenstaande paragraaf
- Het winnende team krijgt punten
- Dezelfde speler serveert opnieuw
Dit is hoe het spel praktisch werkt, maar er zijn een paar speciale regels die je moet kennen en die zullen we je hieronder uitgebreid vertellen:
Gebruik van de zij- en achterwand
Zoals eerder gezegd is padel een mengeling van zowel tennis als squash en daarom is het volgens de reglementen ook toegestaan om zowel de achter- als zijwanden te gebruiken.
De bal mag nooit de zij- of achterwand raken voordat deze de grond heeft geraakt, maar als de bal als eerste de grond raakt en tegen de zij- of eindmuur stuitert, is dit wel toegestaan. Je mag ook de achterwand en het deel van de zijwand dat van glas is, gebruiken om de bal naar de helft van de tegenstander te slaan – nadat deze de grond heeft geraakt natuurlijk.
En dan was er nog het metalen rooster. Het metalen rooster is een gebied dat je als speler niet mag gebruiken. De meeste zijwanden bestaan uit metalen roosters, maar een klein deel dichtbij de achterwand is glas, deze kun je dus gebruiken.
Op deze manier bevat padel veel elementen uit squash, waarbij je ook de muren moet gebruiken in je pogingen om te winnen.
Een andere manier van serveren
Een ander belangrijk verschil met tennis is dat het illegaal is om te serveren met een bovenhandse opslag. Laat de bal in plaats daarvan de grond raken en maak een onderhandse service waarbij de bal niet boven heuphoogte is wanneer je hem raakt.
De bal moet diagonaal in het serveervak van de tegenstander worden geserveerd. Als de bal het veld raakt, is de service goed. Het is echter een foute service als de service zo diagonaal is dat hij na het raken van de grond van richting veranderd en het metalen rooster op de zijmuur raakt. De bal moet het glazen gedeelte van de wand raken – hetzij aan de zij- of achterwand, als je hem laat stuiteren nadat hij op het serveervak is geraakt.
Zowel speler als bal moeten achter de achterlijn staan en je begint met serveren van rechts naar links en wisselt na elk punt. Dezelfde speler serveerd tijdens de hele game – net als bij tennis! Wil je nog meer leren een over goed service bij padel? Lees dan meer hier, waar we verder ingaan op hoe je perfect kunt serveren bij padel
Waarom is padel de perfecte sport?
Nu dat we de padelregels hebben doorgenomen, is het de moeite waard om wat tijd te besteden aan het vertellen waarom je om op zijn minst moet proberen om een keer padel te spelen. Er zijn tal van redenen waarom padel de perfecte sport is.
Waar tennis moeilijk te beheersen kan zijn, hoef je niet heel lang padel te hebben gespeeld om het onder de knie te hebben. Van alle racketsporten is padel het gemakkelijkst te leren en als je ervaring hebt met tennis, badminton, squash of tafeltennis, kun je zeker ook padel spelen.
Er is dus geen lange inloopfase en je bent in een mum van tijd aan het spelen!
Een sociaal spel met veel plezier
Padel is de perfecte manier om met vrienden en familie aan lichaamsbeweging te doen. Op een padeltennisbaan speel je altijd met z’n vieren en daardoor is padel een spel met veel sociaal, actief samenzijn, geschikt voor zowel familie als vrienden.
Als je met meer bent, kun je ook gemakkelijk van team wisselen en een uur extra op de baan boeken.
Zacht voor knieën en gewrichten
Veel Nederlanders hebben last van slechte knieën of gewrichtspijn. Met padel zijn er geen excuses. De sport is veel zachter voor spieren en gewrichten dan bijvoorbeeld handbal, badminton, hardlopen en voetbal.
Tijdens de sport heb je met niemand contact en speel je op zacht kunstgras in plaats van op hard gras.
Padel kan worden gespeeld door mannen, vrouwen, jongens en meisjes van alle leeftijden, en het is fysiek minder zwaar dan veel andere sporten – maar je zult nog steeds zweten!
Je hoeft geen lid te zijn van een club
Een ander groot voordeel van padel is dat je niet lid hoeft te zijn van een club om te spelen. Je kunt een clubkaart kopen, maar verder zijn vrijwel alle plaatsen zogenaamde pay and play places, waar je betaalt voor de uren die je speelt.
Dit geeft een enorme flexibiliteit, waarbij je niet genoodzaakt bent om op vaste dagen te spelen.
Waar wacht je nog op?!
We hopen dat deze gids je een overzicht heeft gegeven hoe padel werkt en waarom je het zou moeten spelen. Maar anders is ons beste advies: Begin gewoon.
Of je de regels nu begrijpt of niet, je kunt meteen beginnen met spelen, en na vijf minuten kent iedereen de regels en vecht je voor de overwinning op de baan!
Highfives en de beste padelgroeten
Mikkel
Hebt u vragen?
Hebt u vragen of hebt u hulp nodig bij padel?
Bel dan gerust naar . We staan klaar voor u, ook als u ons een e-mail stuurt via klantenservice@padelxpert.nl